Bøger

54 års forfatterskab

Fra 1899 til 1953 skrev Morten Korch mindst en bog om året. Det blev dog sjældent kun til én bog, oftere mellem to og fire. I 1920 nåede han det højeste antal, hele 5 bøger på et år blev det til. Den høje hastighed gik ikke ud over kvaliteten, for bøgerne blev solgt i høje antal. I 1942 var der solgt 1 mio. eksemplarer, på det tidspunkt havde han udgivet omkring 70 bøger, og i 1990'erne fik man det opgjort til et samlet salg på omkring 6 mio. eksemplarer. Kilde

Hans bøger er et udtryk for Danmarks tid, med alt fra landbrugskrisen i 1930'erne, til hverdagen på landet. Læser man hans bøger, kan man også se ham som person, da hans holdninger og livssyn er en stor del.

Folket var vilde med hans bøger, men hvad sagde kritikerne? Dommen var hård og endda hånlig. De mente ikke, at Morten Korchs bøger var "rigtig" litteratur. Det var simpelt og, for at sige det som det var, for positivt. Det er blevet kaldt for idyllisk og siden er der kommet begrebet "Morten Korch-idyl", desværre ofte brugt nedladende.

Morten Korch præsenterer sin bog nr. 2 million. "Den lille baronesse" ses på forsiden. (Det Kongelige Bibliotek, 1953)

Bogen, der startede det hele: Fyensk humør

I 1898 udkom Morten Korchs første bog, et hæfte fyldt med forskellige fynske fortællinger, fortalt med en god fynsk dialekt. Den solgte godt, men var ikke det store gennembrud.

Morten Korch udtalte selv, at han havde en brændende lyst til at skrive. Da han arbejdede som købmandsdreng, skrev han digte på papirsposerne, som han pakkede varer i. Dem beholdte han resten af sin levetid.

Graf over fordelingen af bøgernes udgivelsesdato gennem tiden

Kritikernes holdning

I litterære kredse hvor man mente at litteratur skal rykke noget og påvise problemer i samfundet, så disse kan komme til debat, mente man at Morten Korchs bøger pegede bagud til en bondekultur der hørte et andet århundrede til. Forfatterskabet udtrykte et konservativt, patriarkalsk og kristent livssyn hvor Danmark var et klassesamfund med faste kønsroller (statisk). Kilde

Kritikerne kaldte hans værker for "sødsuppe" og til det svarede forfatteren selv:

"Sødsuppe er en udmærket dansk ret."

I hans erindringer skriver han:

Avisudklip om Morten Korch: 1926

I 1976 blev Morten Korch forbundet med "trivialliterattur" hvilket man hører i dette lydklip, fra DR, på 2 min. (Lyden er lav, skru op for volumen)

Kilde

bonanzatriviallitteratur.mp3