Liv og levned

Morten Luther Gudmund Korch

17. januar 1876, Over Holluf - 8. oktober 1954, Hellerup

Døde 78 år gammel, begravet på Fraugde Kirkegård i Over Holluf

Morten Korch blev født i starten af året 1876, på en skole i en landsby på nordfyn. Gennem sit liv havde han sit faste holdepunkt på Fyn og langt de fleste af hans bøger foregår på øen.

Gennem hele sit liv, havde han en stor fædrelandskærlighed og hans syn på verden var kristent og konservativt. I hans levetid var der meget diskussion om "fremskridtet" og de gamle traditioner, hvilket også kommer til udtryk i hans bøger.

Det Kongelige Bibliotek: 1950-1954

Barndom

Morten Korch blev født på Overholluf Skole på Nordfyn i 1876. Hans far, Ole Korch, var leder lærer fra 1873 til 1912. Han var en streng mand, som Morten aldrig fik et specielt godt bånd til. Modsat var det med hans mor, Mette Kirstine Sofie Birgitte Rab Korch. Hun var en blid, kærlig kvinde og hun havde et tæt forhold til Morten. Mellem Morten og de ældre børn mistede hans mor en søn og dermed kom der en opdeling mellem de yngre og ældre børn. Netop derfor gav moren Morten ekstra meget kærlighed.

Morten Korch var det femte barn i en børneflok på otte, fem drenge og tre piger. Hans yngste lillesøster, Johanne Korch, blev også forfatter senere og var populær i sin samtid, for sine ungdoms- og pigebøger. 

Skolen havde en del jord og der gik en masse arbejde for familien med at tage sig af landbrug. Da Morten var lille trak han køerne ud på marken, hentede græs og staldfoder, pløjede og høstede og lærte alt om landbrug.

Morten skrev en masse historier i sit stilehæfte og vandt endda en pris i en skrivekonkurrence, så hans historie blev opsamlet i en læsebog.

Senere ville Morten Korch nedskrive sine erindringer. Han beskriver sin fødeby som "intet særligt, men den dejligste by i Danmark." Han går i detaljerne om sit fødested, fortæller om de fire piletræer hvor det eftersigende spøgtes ved, menneskene i landsbyen og han skriver: 

“Oppe på bakken knejsede kirken, når kirkeklokkerne ringede solen ned, og tusmørket sagtelig kom glidende og bredte dunkle skygger mellem husene, når lyset tændtes og aftenens stilhed lagde sig over huse og gårde, da var det, som en forunderlig fred sænkede sig over den gamle landsby.”

Der var også en pige, Maria, han godt kunne lide. Derfor stræbte han mod at blive den bedste på danseskolen og øvede flittigt, for at imponere hende.

Uddannelse

I 1890, da Morten blev 14, kom han i lære som Købmand i Nyborg og blev handelsuddannet. Det var ikke det han ville, han ville meget hellere læse og skrive bøger.  Men forældrene bestemte og han blev sendt afsted til onklens købmagergård. Her begyndte han at holde dagbog og her kan vi for første gang få indblik i hans tanker. Selvom han nu havde lange dage som købmand, skrev han på alt han kunne komme i nærheden af. Det var ofte kilde til øregiener og ballade. For eksempel skrev han på de dyre papirsposer, som de pakkede varerne ind i. Dem gemte han hele vejen op i sit voksne liv. 

Han sad også længe oppe om aftenen og skrev på stykker, blandt andet et ridderdrama, der resulterede i at Morten sov over sig og vågnede op til sin rasende onkel, der forbød ham at skrive mere. “Jeg tror dog ikke, de kan forbyde mig i at skrive i min fritid” skrev Morten i sin dagbog.

Dramaet var digtet i bedste romantiske stil og handlede om noget med troskab og sandhedens ridder, der besejrede de onde magter og som til sidst vandt prinsessen og det halve kongerige. Morten tog til Odense Teater og læste stykket op for direktøren Poul Friis. Han fik nogle opmuntrende ord og et par fribilletter.

Samtidig gik Morten på handelsskolen. Han skrev en stil om en travl dag i butikken, om de store mængder hjemmearbejde, forberedelser og de engelske, tyske og danske stile. Han sad aftenerne og om søndagen på kontoret og skrev danske stile, som han fik meget ros for. I dagbogen kan man se at det var kilde til stor glæde. Han skrev blandt andet "Min stil blev meget rost." og "Han sagde 'Korchs stil er som sædvanlig den bedste'".

Morten brugte 6 år på købmagergården, indtil 1896. 

Ægteskab og arbejde

I 1893 forlovede Morten Korch sig med Elna Frydendahl. Han opførte sig meget formelt, selv for den tid. Han skrev et brev, som han selv puttede i postkassen (det var ikke frankeret). Han startede "Gode frøken Frydendahl." og senere lød det: "Jeg antager ikke, at det vil overraske Dem altfor meget, når jeg her meddeler Dem, at jeg elsker Dem og spørger Dem, om De vil give mig Deres hånd." Han virkede meget sikker på et ja, men senere skrev han “I tilfælde af, at De ikke deler mine følelser, bedes De være så hensynsfuld ikke at omtale denne sag.” Næste dag aflagde han besøg og blev forlovet med Elna.

Både om sin lærlingetid og om det omrejsende handelsarbejde skrev Morten bøger om: Indenfor voldene og Under byens tage. Hovedpersonen hedder godt nok Nikolaj, men de er alligevel stort set selvbiografiske.

I 1898, 22 år gammel, kom Morten Korch ind i Wilhelm Løngreens Fabrikker, et firma der producerede tekniske artikler. Løngreen var Elnas morbror og det var gennem hende Morten fik jobbet. Det var et hårdt arbejde, med næste konstante rejser. Han handlede med købmænd rundt omkring i landet med de varer Løngreen fabrikerede.

I 1899 blev han gift med Elna, men der var ikke meget tid til bryllupsrejse. Morten skulle straks afsted og rejse landet tyndt.

I 1902 ragede Morten uklar med Wilhelm Løngreen og forlod firmaet. Morten lavede sit eget købmandsfirma og Elna tager sig af kontorarbejdet, samt husholdningen og to små børn, Inger (1900) og Svend (1902).

En dag kom Morten hjem fra sine rejser og fandt Elna grædende. Lægen havde sagt hun havde fået lungebetændelse. Hendes helbred havde altid været svageligt og med de mange ekstra opgaver hun havde fået den sidste tid, var hun tyndslidt. Hvad der nu fulgte var en hård kamp mod sygdommen og endte med hendes død i 1907.

Petra Sophie Bruun

Efter sin kones død kunne Morten ikke overskue både børn, hus og arbejde. Han fik derfor fat på en husbestyrerinde, ved navn Petra Sophie Bruun. Senere, i 1908 blev de gift. Ægteskabet varede til deres død og de fik to børn sammen.

Så kom tiden til det katastrofale teglværk. Hakkemose Teglværk var Danmarks største i 1870'erne og blev handlet rundt en del gennem tiden. I 1909 blev Morten Korch direktør indtil 1911 og i 1915 lukkede teglværket.

Forfatterkarriere

I 1898 udgiver han sin første bog "Fynsk Humor" som bliver modtaget godt, men ikke er det store gennembrud. To år efter udgiver han endnu en bog, "Fyenbo snak" som igen modtages vel og roses for sin repræsentation af den fynske dialekt.

Først 11 år senere udgiver han en ny bog: "Sin egen sti." Han skrev den færdig tre år før, men først nu vil nogen lade ham udgive den. Men kun hvis Morten Korch selv stiller økonomisk sikkerhed. 

Efter anden verdenskrig blev De røde heste filmatiseret og med et var det Korchske kendt over hele Danmark.

Personligt liv

I 1893 forlovede han sig med sin første kone Elna, og i 1899 blev de gift. Hun var en kusine og gennem hende kom Morten i arbejde hos hendes onkel.

Elna fødte ham 5 børn

Inger Marie Korch (6. februar 1900), Svend Christian Korch (22. juni 1901), Ellen Korch (20. februar 1904), Rigmor Korch (30. juli 1906)

Hendes helbred var svigtende og i 1907 døde hun af tuberkulose. Elnas død ramte ham hårdt og han skrev en lang kærlighedserklæring In Memoir.

Efter Elnas død, giftede han sig med Sofie i 1908, der fødte ham to børn: Morten A. Korch (1909) og Knud Korch (1911). Den ældste, Morten Andreas Korch, havde mest medspil i sin fars forfatterkarriere.

I 1937 modtog han ridderkorset.

Digt af Morten Korch til sine børn

“ Sæt jer nu smukt, mine kære små,

og vær nu rare og stille,

så skal I en historie få,

fra dengang fader var lille

Rask, lille Knud, op på moders skød

og Ellen her ved min side,

hvis lille Andreas er rigtig sød,

på faders knæ han må ride.

Se ovnen lyser som hjemmets sol,

men nu skal i store jer skynde

find jer nu hurtigt hver en stol

for nu vil fader begynde

 

Se, dengang jeg selv var en lille dreng,

der sad jeg sådan derhjemme

i tusmørketimen, før jeg kom i seng

og lytted’ til bedstefars stemme.

Der sad vi brødre og søstre i flok

om arnens flammende lue.

Vort hjem var fattigt, men dog var der nok

af kærlighedens glans i vor stue.

Snart fader fortalte eventyr,

snart træk af historiens skrifter,

snart var det om skovens og markens dyr

og snart om fædres bedrifter. ”

Tidslinje

1876: Født på en gård i Over Holluf

1882: Fik en søster, Johanne Korch. Hun fulgte også forfattervejen og blev kendt i sin samtid for sine ungdoms- og pigebøger.

1899: Udgav sin første bog, Fyensk Humør.

1903-1909: Medejer af Wilh. Løngrens Fabrikker

1909: Hans sjette barns fødsel, Morten Andreas Korch (Død 2012)

1909-1912: Teglværksdirektør på Dansk Keramik og Flisefabrik.

1915: Ansøger om at komme på finansloven

1918: Morten kommer på finansloven

1925: Kom på Finansloven

1927: Udkåres som Danmarks mest populære forfatter

1936: Modtog ridderkorset på sin 60 års fødselsdags

1942-47: Formand for Dansk Forfatterforening

1954: Død

Trivia

Morten Korch elskede heste. De var ofte med i historierne, nogle gange med en større rolle, som det ses i De røde heste.

Interview med Morten Korch fra 1951 (Der nævnes at det lige har været hans 75års fødselsdag, ud fra det konkluderes årstallet)